Total fiasko for norsk orientering

Postet av Asle Jahren den 6. Jun 2015

Publisert 6.juni 2015

Sverige vant sprintstafetten som ble arrangert fra Fredriksten festning i Halden fredag 5.juni. Etter et durabelig oppgjør med Danmark og Sveits, kunne Helena Jansson paradere over målstreken flankert av sine lagkamerater. For Norge var 14.plassen en fiasko. At arrangøren hadde plassert en post feil, gjorde ikke saken noe bedre for Norge som o-nasjon

Silje var tildelt første etappe på Norges 2.lag. Hun gjorde en veivalgsfeil til andre post som ødela hele løpet. Hun valgte å ta for mye høyde, men det verste var at da hun måtte ut i skogen var det vanskeligere å ta seg fram enn det hun klarte å lese av kartet. Hun var hektet av, men tok seg kraftig sammen, og vekslet 60 sekunder bak teten. Lenger framme løp Elise Egseth en god etappe for 1.laget og vekslet 8 sekunder bak ledende Sverige 2. Tredjelaget med Nikoline Ekeberg Schjerve vekslet 38 sekunder bak.

På andre etappe åpnet Gaute Hallan Steiwer bra, men hadde ikke krefter til å holde hele etappen i sveitsere og svenskers tempo. Det hadde derimot 2.lagets Trond Einar Moen Pedersli, som holdt nesten samme fart som de beste, og klatret på lista.

På tredje etappe mistet Øystein Kvaal Østerbø kontakten med teten, mens andrelagets Håkon Jarvis Westergaard hentet inn Øystein. I teten vekslet Sveits foran to svenske lag.

På siste etappe gjorde Judith Wyder samme veivalgstabbe som Silje til 2,post, og så ut til å være ute av kampen, men feil framme i teten brakte henne inn i medaljekampen igjen. Bakfra kom Emma Klingenberg fra Danmark som en tornado. I mål var Sverige først foran Danmark og Sveits. Før Norge 2 kom inn til 14.plass hadde tre svenske og tre sveitsiske lag passert målstreken.

På toppen av den sportslige fiaskoen for Norge, hadde arrangøren plassert en post på feil tre. Heldigvis var det ingen lag som protesterte.